Advies over stoomreinigers

Stoomreinigers zijn nog relatief onbekend bij het grote publiek, maar deze handige apparaten hebben werkelijk oneindige mogelijkheden als het op schoonmaken aankomt. Want of je nu een fornuis gemakkelijk grondig wilt reinigen, de toiletpot of de vloer, je maakt met een stoomreiniger alles gemakkelijk hygiënisch schoon. Wil je graag meer weten over deze handige apparaten, lees deze pagina dan goed door en leer meer over de veelzijdigheid van stoomreinigers.

1. Waarom zou je met stoom reinigen in plaats van met reinigingsmiddelen?

Reinigen met stoom is hygiënischer dan schoonmaken met reinigingsmiddelen. De hoge temperatuur van stoom elimineert bacteriën, schimmels en andere ongewenste micro-organismen namelijk moeiteloos. Er blijven met stoomreinigen bovendien geen resten schoonmaakmiddel achter, waar vuil zich sneller aan hecht. Je reinigt met een stoomreiniger dus hygiënischer dan met schoonmaakmiddel en het blijft ook nog eens langer schoon.

2. Hoe werkt een stoomreiniger precies?

Dezelfde techniek die bij een snelkookpan gebruikt wordt, gebruiken stoomreinigers ook. Het water wordt verwarmd in een afgesloten ketel totdat het kookt. Op die manier produceert het apparaat stoom. Het verwarmen duurt gemiddeld zo'n 2 tot 6 minuten per liter water, afhankelijk van het vermogen van het apparaat. De druk kan oplopen tot wel 5 bar. De stoomdruk is niet relevant bij stoommoppen, omdat deze puur bedoeld zijn om vloeren oppervlakkig schoon te maken. Bij hand- en slede-stoomreinigers is de stoomdruk echter des te belangrijker, omdat deze apparaten gemaakt zijn om hardnekkig vuil met grote druk te verwijderen.

3. Waar kun je een stoomreiniger precies voor gebruiken?

Er zijn verschillende stoomreinigers, die vaak voor veel verschillende doeleinden ingezet kunnen worden. Stoommoppen zijn bijvoorbeeld alleen geschikt om vloeren mee te reinigen, terwijl slede-stoomreinigers vaak voor veel verschillende schoonmaaktaken gebruikt kunnen worden. Let daarom goed op welke accessoires er standaard met de stoomreiniger meegeleverd worden, zodat je altijd de juiste opzetstukken hebt voor de taken waarvoor je de stoomreiniger wilt gebruiken. Selecteer hieronder de toepassing waarvoor je de stoomreiniger wilt gebruiken om een volledig overzicht van de geschikte stoomreinigers te krijgen.

3.1 Tegelvloeren

tegelvloer

Veel stoomreinigers worden met een speciale vloerdoek geleverd en kunnen zodoende voor gladde vloeren gebruikt worden, zodat deze grondig gereinigd kunnen worden. De meeste tegelvloeren kunnen probleemloos gereinigd worden. Twijfel je en neem je liever het zekere voor het onzekere, verlaag de stoomdruk dan wat. Op die manier kan er niets misgaan.

Alle stoomreinigers voor tegelvloeren

3.2 Tapijt en vloerkleden

tapijt

Bepaalde stoomreinigers worden standaard met een tapijtglijder geleverd, waardoor deze stroeve ondergronden gemakkelijk gereinigd kan worden. Erg fijn, want tapijten en vloerkleden kunnen een haard van bacteriën zijn. Zeker wanneer je huisdieren hebt.

Alle stoomreinigers voor tapijt en vloerkleden

3.3 Parket en laminaat

parket

Hoewel veel stoomreinigers probleemloos gebruikt kunnen worden op parket en laminaat is het belangrijk om voorzichtig te zijn met deze ondergronden. De stoomdruk moet tot een minimaal niveau worden teruggeschroefd en je moet gebruik maken van een dubbelgevouwen vloerdoek, zodat er niet te veel stoom in de vloer dringt.

Alle stoomreinigers voor parket en laminaat

3.4 Tegelwanden en voegen

tegels-voegen

Ook tegelwanden en voegen kunnen behoorlijk vies worden. Met name in de badkamer, waar veel vocht is en makkelijk vuil kan ontstaan. Veel stoomreinigers worden daarom standaard met een kleine ronde borstel geleverd, zodat je de voegen eenvoudig en grondig kunt reinigen. Voor het reinigen van (wand)tegels worden veel stoomreinigers daarom met een handige doek geleverd, die geen moeite heeft om deze tegels te reinigen.

3.5 Hoeken en randen

hoeken-randen

Vrijwel alle (slede- en hand-) stoomreinigers zijn standaard voorzien van een precisietip en kleine ronde borstels, die gemaakt zijn om vuil dat zich ophoopt in hoeken en onder randen te verwijderen. Zo krijg je zelfs de meest lastig te bereiken plekken moeiteloos schoon.

3.6 Sanitair

sanitair

Sanitair is één van de plekken waar vuil het meeste kans krijgt om zich te nestelen. Bacteriën, schimmels en kalkaanslag zijn slechts een paar voorbeelden van de soorten vuil die voor kunnen komen. Het is daarom erg belangrijk om het sanitair regelmatig te reinigen en er voor te zorgen dat alles hygiënisch blijft. Dit kan met de meeste stoomreinigers probleemloos gedaan worden.

4. Wat is het verschil tussen een stoomreiniger en een stoomzuiger?

stoomzuigers

Het enige verschil tussen stoomreinigers en stoomzuigers is dat stoomzuigers over een zuigfunctie beschikken. Daardoor reinig je niet alleen oppervlakken met stoom, je zuigt het vuil ook nog eens moeiteloos weg. Je hoeft met een stoomzuiger dus niet langer zowel een stofzuiger als een stoomreiniger te hebben, maar reinigt je woning volledig met slechts 1 apparaat.

Alle stoomzuigers

5. Kun je ononderbroken doorwerken met een stoomreiniger?

De meeste stoomreinigers hebben slechts 1 watertank en kunnen daardoor niet continu gebruikt blijven worden. Er zijn echter ook modellen beschikbaar die over een dubbele tank beschikken, waardoor je continu door kunt blijven werken. Je kunt hem dan namelijk gewoon bijvullen, zonder dat je je reinigingswerkzaamheden hoeft te onderbreken.

6. Vergeet de accessoires niet

Het is natuurlijk belangrijk om de juiste accessoires aan te schaffen bij je stoomreiniger. Kijk daarom bij de bundels voor aantrekkelijk voordeel als je een stoomreiniger direct met accessoires bestelt.

7. Vragen?

Heb je aanvullende vragen of wil je graag meer advies over stoomreinigers? Onze klantenservice staat 7 dagen per week voor je klaar.

Eerder bekeken door jou